Які параметри камери відеоспостереження впливають на якість нічної відеозйомки?

Світлочутливість

В першу чергу варто звернути увагу на світлочутливість. Чутливість камери відеоспостереження виражається в мінімальній освітленості об'єкта спостереження, що вимірюється в люксах, що дозволяє отримати отримане зображення з прийнятним рівнем шуму. 

рівні освітленості 

> Ніч. Хмари - 0,0001 Люкс;

> Ніч. Зоряне небо - 0, 001 Люкс;

> Ніч. чверть Місяця - 0, 01 Люкс;

> Ніч. повний місяць - 0,1 Люкс;

> Ніч. Ліхтарі - 1-10 Люкс;

> кімната. світло - 100-1000 Люкс;

> День. Хмари - 100-10000 Люкс;

> день. Слабка хмарність - 10000 - 100000 Люкс

Отже, якщо ми хочемо, щоб відеокамера розрізняла об'єкт на відстані свого ефективного відеоспостереження без зовнішнього освітлення, з чистим небом і неповним (чвертю) Місяцем, її чутливість повинна бути нітрохи не гірше (не більше) 0,01 Люкс.

Найкращих результатів при зйомці в ясну ніч можна досягти, наприклад, з камерами DS-2CD2043G2-I або DH-IPC-HFW2230SP-S-S2 , чутливість яких становить 0,005 Люкс.

Ще більшу чутливість 0,0005 Люкс і одночасно можливість проводити кольорову зйомку в нічний час мають IP камери ColorVu наприклад DS-2CD2047G2-LU (C).

Але не тільки хороша світлочутливість дозволяє камері впевнено знімати вночі.

Навіть камера із середньою чутливістю близько 0,1 – 1 Люкс забезпечить відмінну нічну картинку при наявності вбудованого ефективного нічного освітлення.

Камери відеоспостереження, оптимізовані для нічної зйомки

Камерикабинет
КамериВідеореєстратори

Для нічної зйомки в даний час використовується ряд технологій, що дозволяють поліпшити передачу темних ділянок кадру. Це накопичення заряду - режим дуже великих витримок, а також використання в камерах датчиків з заднім підсвічуванням типу Sony Starvis.

Ці технології знайшли застосування в камерах Starlight Dahua і Darkfighter Hikvision

Демонстрація особливостей нічної зйомки відеокамер Darkfighter і ColorVu

Повнокольорова демонстрація IP-відеокамери  IMOU IPC-F46FEP

DEMO IP ColorVu відеокамера DS-2CD2047G2-L

Типи нічного ІЧ підсвічування - « видима 850нМ» і «невидима 940нМ»

Нічне підсвічування вбудовано в відеокамеру і виконано у вигляді окремого ІЧ-прожектора великої потужності. За спектром випромінюваного світла розрізняють видиме (біле світіння) і невидиме (інфрачервоне світіння) нічне освітлення.

Зупинимося докладніше на кожному з видів.

ІЧ-підсвічування відбувається з двома значеннями довжин хвиль, що випускаються світлодіодами. Випромінювачі з довжиною хвилі 850 нм злегка помітні неозброєним оком, але забезпечують кращу освітленість, ніж «невидимі» 940нм і тому широко використовуються в відеоспостереження.

Демонстрація відмінностей в роботі нічного ІЧ освітлення 850нМ і 940нМ

У нових моделях відеокамер і ІЧ-прожекторів виробники використовують випромінювачі з розсіюють об'єктивами. Це дозволяє отримати м'яке рівномірне підсвічування сектора огляду відеокамери без підсвічування об'єктів в центрі.

Якщо вбудованого ІЧ-підсвічування недостатньо, на допомогу приходять окремі інфрачервоні прожектори. В інтернет-магазині Hd-master представлені ІЧ-прожектори різної потужності і з різнимикутами розсіювання світла.

Повертаючись до вбудованого підсвічування, слід зазначити, що нові камери здатні аналізувати відстань до об'єкта і автоматично знижувати потужність підсвічування, якщо об'єкт знаходиться на невеликій відстані. Це робиться для того, щоб не висвітлювати об'єкт і зберегти якомога більше деталей на зображенні.

Другий тип підсвічування, який набирає популярність в наш час - це підсвічування видимим білим світлом.

 Повнокольорові відеокамери та відеокамери ColorVu проти стандартних ІЧ-камер

Справа в тому, що при освітленні інфрачервоним світлом відеокамера переходить в ч/б режим і втрачається дуже важлива частина інформації, укладеної в колір об'єктів.

Щоб цього уникнути, виробники широко використовують біле підсвічування в своїх відеокамерах, що знімають вночі в кольорі. Йдеться про відеокамери ColorVu від Hikvision і Повний Колір від Dahua. 

Можна сказати, що «біле» підсвічування дає розташування відеокамери, але на наш погляд, у цього факту є великий «плюс»

Психологічний момент полягає в тому, що зловмисник навряд чи наважиться перетнути зону, затоплену білим світлом, знаючи, що вона знаходиться під відеоспостереженням відмінної якості і всі його дії фІЧсуються.

Користувач також має можливість відключити підсвічування з меню камери - адже часто вуличного освітлення досить, щоб впевнено працювати в кольорі цих високочутливих камер.

Що ж, треба визнати, ІЧ-підсвічування, як «суперник» білому світлодіодному підсвічування, також видає себе червоними точками ІЧ-прожекторів біля об'єктива камери.

Кольорові промо-відеокамери

ColorVu Hikvision  DS-2CE10DFT-F , DS-2CE72DFT-F , DS-2CE12DFT-F , DS-2CE12DFT-F     

Повнокольорова демонстрація Dahua DH-HAC-HDW2249TP-A та DH-HAC-HFW2249TP-I8-A 

Відеокамера динамічного діапазону

Чим більше динамічний діапазон камери, тим більше світності і колірних відтінків камера здатна правильно передавати одночасно і в світлих зонах, і в темних областях кадру. Іншими словами, в зонах майже чорного і темно-сірого і зонах майже білого і світло-сірого кольору.

Можливо, ви вже помітили, що деякі відеокамери не розрізняють об'єкти в темній області кадрів - це говорить про недостатній динамічний діапазон камери в поєднанні з низькою чутливістю.

При цьому деякі чутливі камери з низьким динамічним діапазоном погано відображають кольори світлових об'єктів - наприклад, в яскравий сонячний день вони передають колір світло-сірої машини як білий.

Зробіть свій вибір на користь відеокамер з динамічним діапазоном 120 дБ і більше і отримаєте хорошу передачу півтінь і об'єктів з підвищеною яскравістю.

Випробування 4 відеокамер Dahua HDCVI в умовах нічної зйомки: DH-HAC-HFW1200RP-S3, DH-HAC-HFW1220RP-S3, DH-HAC-HFW2241TP-I8-A,   DH-HAC-HFW2249TP-I8-A

Діафрагма об'єктива

Цей параметр показує, яка частина світлового потоку камери, що потрапила в об'єктив, переходить в матрицю. Це дуже важливий параметр, оскільки він впливає на отримане зображення. Виробники повинні вказати, на якому рівні діафрагми об'єктива вимірювалася чутливість, і яка діафрагма встановленого об'єктива - тоді користувач зможе зробити певні висновки про реальну чутливість камери і її здатності ефективно працювати в сутінках.

Чим менше F-число об'єктива - тим більше світла потрапляє в матрицю - використовується менше схем AGC, отже, камера видає менше «шуму».

Наприклад, в фотоапаратах DS-2CE10DFT-F , DS-2CE72DFT-F , DS-2CE12DFT-F   з Hikvision об'єктиви з діафрагмою 1.0 встановлюються практично без ослаблення світлового потоку.      

Висновки

Отже, щоб вибрати кращу камеру для зйомки в нічний час, потрібно звернути увагу на сукупність наступних параметрів:

> чутливість;

> Потужність і рівномірність підсвічування;

> Тип підсвічування (ІЧ, біле світло);

> Динамічний діапазон камери;

> Діафрагма об'єктива

Також можна використовувати будь-яку недорогу Full HD камеру з автоматично перемикається фільтром IR Cut, але в цьому випадку краще доповнити систему, використовуючи окремий прожектор для гарного освітлення території.

 

Дивись також

2.8 мм, 3.6мм, 6мм... Який об'єктив камери відеоспостереження вибрати?

Вибираємо IP камеру в 2020 році: огляд моделей, характеристики, відео

Вибір камер відеоспостереження HDCVI, HD-TVI та AHD

Відеодомофон і електричний замок: правила вибору кабелю і монтажу

Як правильно прокласти кабель для відеоспостереження?

Як самому встановити відеоспостереження?

Відеореєстратор Acusense і IVMS-4200 - пошук автомобілів і людей

Відеоспостереження для магазину - встановлюємо камеру над касою

Чи краще без дротів? Вибираємо охоронну сигналізацію

Бездротова охоронна сигналізація Hikvision огляд DS-PWA32-NKG

Сигналізація AX-PRO від Hikvision

В інтернет-магазині Hd-master ви можете купити сучасні камери відеоспостереження, відеореєстратори, аксесуари та спеціальний кабель для монтажу, з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки системи. 
Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

 (098) 103-87-27 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com