В інтернет-магазині Hd-master ви можете купити сучасні камери відеоспостереження, відеореєстратори, аксесуари та спеціальний кабель для монтажу, з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки системи. 

Система відеоспостереження для магазину зазвичай складається з камер відеоспостереження для торгового залу і камер для контролю кас.

Відеокамери для торгового залу вибираються виходячи із загальних принципів (див. Як далеко бачить камера відеоспостереження?).

Особливі вимоги пред'являються до відеоспостереження в касі.

Висота кріплення відеокамери і кут огляду

Один з варіантів установки камери відеоспостереження для касового апарату показаний на рис. 1. Камера встановлюється строго над касовим апаратом і має оглядовий сектор, в який потрапляє касир, товари і покупці.

Такий варіант установки надійно фіксує товар і розрахунок. Обличчя під таким кутом погано проглядаються, але передбачається, що їх фіксація - завдання інших камер системи.

Розд. зд-сть Full HD камер (а тим більше 4К) дозволяє розрізняти банкноти, і мати при цьому широкий кут огляду. Приклад на малюнку: н-2,1 м - відстань від камери до каси, висота від рівня підлоги - близько 2,8 м.

Рис.1. Камера – строго над касовим апаратом, висота установки близько 2,8 м

Область, яка потрапляє на екран, підсвічується на зображенні зеленою пунктирною лінією. Збільшення цієї площі за рахунок більш широкого кута огляду небажано, так як в цьому випадку зменшується кількість пікселів на один цікавить об'єкт (товар, купюри) - тим самим погіршується впізнаваність.

Використовувати камери з кутом огляду близько 60 град можна (рис.2), якщо відстань від камери до касового апарату близько 3,7 м. Чим вище висота установки (або відстань від об'єктива камери до зони касового апарату), тим нижче значення кута огляду повинна мати відеокамера.

Рис.2. Камера – строго над касовим апаратом, висота установки близько 4,45 м

Можливо, для кращого запису подій на касі в тих чи інших випадках краще встановити відеокамеру трохи в сторону, як показано на рис.3. В цьому випадку також краще додатково повернути камеру на 90 градусів проти годинникової стрілки.

Рис.3. Камера – збоку від каси, висота установки близько 2,8 м

Висота установки в даному випадку така ж, як і у випадку з об'єктивом на 90 градусів, але за рахунок збільшення відстані до зони касового апарату (по діагоналі - близько 3, 6 м) використовується об'єктив з кутом огляду близько 60 градусів.

При такому варіанті установки особи розпізнаються краще, але площа касового апарату гірше проглядається. Крім того, іноді місце розрахунку може бути заблоковано товаром на стрічці, тому логічно буде вивести камеру вперед, дзеркало щодо точки розрахунку, зберігши при цьому висоту установки і відстань до касового апарату.

Яку роздільну здатність повинна мати відеокамера, щоб достовірно фіксувати роботу касира?

Ми провели експеримент з використанням 8-мегапіксельної IP відеокамери з об'єктивом з кутом огляду близько 90 градусів по горизонталі і змоделювали ситуацію, зображену на рис.1. Відстань від об'єктива камери до купюр - близько 2,1 м. Вісь камери розташована строго вертикально.

З відео видно (1min40sec відео), що 8-мегапіксельна IP-камера з широким кутом огляду впевнено відрізняє номінал купюр, розташованих на відстані 2,1 м.

При зменшенні Розд. зд-сть до 1920 х 1080 (2 Мп) картинка значно погіршується, але купюри залишаються цілком читабельними.

Частота кадрів запису

Частота кадрів - важлива характеристика як для відеокамери, так і для відеореєстратора. У місцях грошового розрахунку, а також на ділянках, де зосереджені дорогі товари невеликих розмірів (наприклад, ювелірні відділи), не рекомендується використовувати системи з частотою кадрів запису менше 25 кадрів в секунду, інакше дії спритного зловмисника можуть просто не залишитися на записі.

Висновки:

Чим більше відстань від об'єктива камери відеоспостереження до зони касового апарату, тим нижче значення кута огляду повинна мати відеокамера.

Камери з варифокальними об'єктивами є дуже вдалим рішенням для таких точок, так як дозволяють регулювати кут при установці і експлуатації. Наприклад, камера з 4-кратним варифокальним об'єктивом 2, 8-12 мм (28 - 92 градуси), дозволяє варіювати відстань від камери до каси в межах 2 - 6 м, домагаючись при цьому зображення касового апарату, досить великого для розпізнавання.

Хорошого результату можна досягти, правильно підібравши комбінацію фокусної відстані об'єктива / Розд. зд-сть камери.

Для торгового залу підійде частота кадрів 12 к/с, для касового апарату бажано використовувати обладнання з частотою кадрів 25 к/с.

Дивись також

Перемогти темряву! Вибираємо відеокамеру для нічної зйомки

Відеореєстратор Acusense і IVMS-4200 - пошук автомобілів і людей

Чи краще без дротів? Вибираємо охоронну сигналізацію

Бездротова охоронна сигналізація Hikvision огляд DS-PWA32-NKG

Сигналізація AX-PRO від Hikvision

В інтернет-магазині Hd-master ви можете купити сучасні камери відеоспостереження, відеореєстратори, аксесуари та спеціальний кабель для монтажу, з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки системи. 
Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

 (098) 103-87-27 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com