Який кабель підійде для підключення Full HD відеопанелі до відеодомофона?

В даний час в домофонних системах використовуються і формати AHD, HDCVI і HD-TVI - все більша кількість викличних відеопанелей і відеодомофонів використовують ці технології, що з одного боку покращує якість зображення, а з іншого пред'являє підвищені вимоги до кабельних ліній.

На прикладі відеодомофона, встановленого в  приватному будинку, ми розповімо, який кабель прокласти від викличної відеопанелі і електричного замка на воротах до відеодомофона в будинку, щоб отримати чисте HD-зображення і звук без перешкод. 

Всі відеодомофони аналогових форматів для передачі відео-, аудіо- та викличних сигналів використовують 4-х Дротовий інтерфейс: відео, аудіо, +12в, загальний. Однак це не означає, що ви можете легко підключити до монітора відеопанель Full HD простим 4-х провідним кабелем незалежно від довжини, без наслідків для якості зображення і звуку.

Справа в тому, що зараз в викличних панелях встановлені багатоформатні відеокамери з високою роздільною здатністю, які мають на увазі використання коаксіального телекабелю для максимально точної передачі відеосигналу.

Ми рекомендуємо використовувати комбінацію будь-якого коаксіального кабелю телевізора на 75 Ом (наприклад, F5967) та будь-якого неекранованого 3 x 0,5 мм для передачі живлення та аудіосигналів на відеопанель.

Схема підключення відеодомофона і електромеханічного замка

 Схема подключения видеодомофона и электрозамка

Примітка: монітор відеодомофона може живитися від 12В (тоді для цього потрібно БЖ 12в) або 220В (тоді з нього виходить шнур живлення на 220В). В обох випадках живлення на відеопанель подається від роз'ємів монітора відеодомофона (4-х Дротовий інтерфейс), яких може бути кілька, в залежності від максимальної кількості підключених викличних панелей.

Що стосується підключення електрозамка - найкраще, коли замок живиться від окремого блоку живлення (БЖ) і на ньому прокладається окремий кабель. При виборі перетину кабелю потрібно враховувати відстань від БЖ і струм, споживаний електричним замком. Однак в більшості випадків досить 2-х проводового кабелю перетином 2, 5 квадратних мм.

Управління електричним замком завжди відбувається за допомогою реле, встановленого в викличної відеопанелі - тому кабель від блоку живлення до електрозамка необхідно намотати в комутаційну коробку відеопанелі, а потім від відеопанелі до електричного замка можна буде прокласти гнучкий кабель 2х0, 75 мм.

 

Як правильно прокласти кабель на відеодомофон, щоб мінімізувати вплив перешкод?

Ще раз розглянемо установку аналогового відеодомофона формату AHD, HDCVI або HD-TVI і викличної панелі з роздільною здатністю 1080p або 720p.

Отже, припустимо, що відеодомофон потрібно встановити в заміському будинку. Виклична панель встановлюється із зовнішнього боку воріт, а монітор - в передпокої.

Кабелі від викличного щита (1) і електричного замка (2), прокладених в захисній поліетиленовій трубі в землі, проходять через протяжну коробку (3), встановлену по периметру огорожі, потім надходять в ліву слабкострумову частину розподільного щита (4), розташовану в будинку, в якій також встановлений блок живлення електрозамка. Далі відеокабель і кабель 3 х 0,5 мм продовжують свій шлях транзитом через слабкострумову частину розподільного щита до монтажної коробки (підрозетки) відеодомофона (5) в передпокої.

Правило 1. Забороняється прокладати сигнальний кабель на відеодомофоні разом з мережевим кабелем 220В в одній трубі, в одному відсіку кабельного каналу або в одній зв'язці. Також намагайтеся уникати паралельної прокладки відео- та аудіо кабелів відеодомофона на близькій відстані (менше 300 мм) з мережею освітлення або іншими кабелями змінного струму 220В.

 

Відео домофон системної кабельної доріжки

Кабели на видеодомофон и электрозамок

Ліва (слабкострумова) частина розподільного щита використовується для монтажу блоків живлення відеоспостереження, відеодомофона і електрозамка, а також для передачі сигнальних кабелів до відеодомофона і відеореєстратора

Силовий кабель для монітора відеодомофона

Монітор відеодомофона може бути як з блоком живлення 220В, так і з блоком живлення 12в.

Припустимо, що буде встановлений відеодомофон з блоком живлення 220в. Для захисту від можливих перешкод ми розділили силові кабелі відеодомофона і сигнального кабелю так, щоб вони підходили до відеодомофона з різних сторін окремими кабельними каналами і зустрічалися тільки в монтажній коробці відеодомофона.

Кабели на блок видеодомофона

Примітка: Якщо монітор відеодомофона має блок живлення 12В, то кабель живлення на 12 вольт від блоку живлення монітора в розподільному щиті до монітора можна прокласти в одну коробку або в комплекті з відео-, аудіокабелями.

Навіщо тягнути окремий шнур живлення на моніторі з розподільного щита замість того, щоб забирати живлення з будь-якої сусідньої розетки? Є кілька переваг такої установки:

Якщо вибрати монітор з блоком живлення 12В.

  1. Можна встановити блок живлення монітора в електрощит і тоді в підсвічуванні монітора зійде тільки «слабке місце»;
  2. Ви зможете живити домофон від загального джерела безперебійного живлення, загального для відеоспостереження та домофона, а потім, у разі втрати мережі 220в, ви збережете працездатність системи;
  3. Вам не доведеться думати, де заховати блок живлення монітора, для нього є найправильніше місце - слабкострумова частина розподільного щита (в нашому випадку це ліва частина розподільного щита).

Якщо вибирати монітор з блоком живлення 220В.

  1. Якщо у вас в панелі встановлений ДБЖ (джерело безперебійного живлення 220В), ви зможете підключити до нього свій відеодомофон;
  2. Підключення ланцюгів живлення відеодомофона і електричного замка до окремого автоматичного вимикача спростить монтаж, настройку і обслуговування системи.

Ще раз підкреслимо, що мова йде про аналоговому відеодомофоні. Для системи IP відео домофона використовується кабель UTP, потужність PoE і зовсім інша топологія прокладки кабелю.

 

Блок живлення та кабель для електричного замку

Для живлення електричного замка бажано використовувати окремий кабель живлення і живлення, так як котушка електричного замка часто споживає значний струм і є джерелом перешкод через ланцюги живлення, що може вплинути на якість звуку і відео в системі аналогового домофона.

Коли ведеться будівництво, на етапі монтажу кабелю, замовник часто не знає точно, яким буде електричний замок, тому в цьому випадку краще скористатися універсальними правилами.

  1. Окремий блок живлення для електрозамка встановлений в розподільному щиті:
  2. Окремий кабель для електрозамка 2х2,5 мм прокладається від блоку живлення електрозамка до місця установки відеопанелі і потім прокладається гнучкий кабель меншого перетину 2 х 0,75 мм від відеопанелі до рухомої частини воріт. У цьому випадку використовується гнучкий перехід для механічного захисту кабелю;
  3. Якщо ви маєте намір мати сигналізацію або хочете стежити за станом «відкрито/закрито» для воріт, то разом з кабелем живлення можна прокласти і багатожильний тривожний кабель (наприклад, 4 х 0,22) для підключення герконів воріт.

Порада: Протягування коробок і плавні витки труб, а також дріт, залишена в трубі для розтягування, залишать вам шанс при необхідності затягнути в трубу додатковий кабель (якщо звичайно ви спочатку підібрали діаметр труби «з запасом»).

Разводка кабеля видеодомофона на калитке

Електромеханічні замки мають власну кнопку виходу на корпусі. Електромагнітні та електричні замки такої кнопки не мають, тому для них потрібно встановити окрему кнопку виходу. Тип кнопки (зазвичай відкриті або нормально закриті контакти), а також схема підключення залежить від конкретної викличної панелі та електричного замка.

Довідка: При використанні електромагнітних і електричних замків в аналогових домофонах для належного управління повинні використовуватися контролери компактного доступу (контролер управління замком). В цьому випадку ви отримуєте можливість пройти через карту (брелок). Контролер має вхід для підключення додаткового зчитувача або вже оснащений вбудованим зчитувачем. Контролер також має вхід для підключення кнопки виходу.

Порада: Передбачте врізну монтажну коробку в конструкції хвіртки (як показано на малюнку вище) з розмірами, що дозволяють при необхідності встановити контролер і переключити всі вхідні кабелі.

Дивись також

IP відеодомофон - інтеграція з відеоспостереженням

Як правильно прокласти кабель для відеоспостереження?

Як самому встановити відеоспостереження?

Чи краще без дротів? Вибираємо охоронну сигналізацію

Бездротова охоронна сигналізація Hikvision огляд DS-PWA32-NKG

Сигналізація AX-PRO від Hikvision

Відео панеліВідеодомофони
Кнопки выходаЭлектрозамки
КнопкиЗамки
Контроллер доступаКомплекты домофонов
Контролериживлення
КабельКомплекты домофонов
ТросКомплекти
В інтернет-магазині Hd-master ви можете замовити відеоспостереження, охоронну сигналізацію та відеодомофони з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору та налаштування обладнання. 
Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

 (098) 103-87-27 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com