Переваги IP камер перед аналоговими 

✔ Відсутність спотворень відео під час передачі;

✔ Необмежена відстань передачі відеопотоків;

✔ Роздільна здатність перевищує 12 Мп (4К);

✔ IP-камера може транслювати одночасно багатьом користувачам;

✔ Можливість інтеграції в існуючі локальні мережі;

✔ Налаштування функцій доступні через WEB-інтерфейс;

✔ Можливість запису відеофрагментів постійно і по подіях в кадрі на внутрішню карту пам'яті;

✔ Поширення технології PoE дозволило спростити процес комутації при установці. Тепер IP камери відеоспостереження можуть підключатися безпосередньо до відеореєстратора, оснащеному вбудованим PoE-перемикачем. 

Схема IP видеонаблюдения

Рис.1. Приклад 8-канальної цифрової IP системи відеоспостереження з PoE живленням. IP-камери підключаються безпосередньо до IP-портів відеореєстратора.

Залежно від призначення і середовища установки IP відеокамери діляться на наступні класи:

Варіанти IP камер

Вуличні з ІЧ підсвічуванням - призначені в основному для установки на вертикальні поверхні, такі як стіна або стовп. Крім того, кронштейн такої камери дозволяє проводити монтаж на стелі. Всі вуличні IP відеокамери оснащені ІЧ-підсвічуванням різної потужності. Для захисту від низько стоїть сонця вранці або ввечері, а також від інших небажаних джерел зустрічного освітлення вуличні камери оснащуються сонцезахисним козирком. Часто сучасні IP відеокамери для Вуличні установки оснащені функцією апаратного забезпечення WDR, що дозволяє камері працювати в складних умовах освітлення, однаково якісно передаючи яскраві ділянки зображення і півтінь.

Купольні - призначені для установки на стелі або під навісом, можуть встановлюватися в приміщенні або на вулиці. В основному всі купольні IP-камери оснащені ІЧ-підсвічуванням для роботи в нічний час. Найчастіше купольні IP відеокамери використовуються в офісних установках, де також стане в нагоді ряд Smart функцій, таких як: виявлення осіб, виявлення покинутих об'єктів і т.д. 

Кубічні - пристрої для офісного і домашнього використання, оснащені аудіоканалом, а також можливістю запису відео на карту пам'яті micro-SD і вбудованим Wi-Fi. Цей тип IP Wi-Fi камер для будинку має ІЧ-підсвічування з діапазоном, достатнім для приміщення (5-10 м). Кронштейн камер такого типу, як і бездротовий тип зв'язку, дозволяє переносити камеру з місця на місце. Головне, що необхідно для якісної роботи - це надійне WI-FI з'єднання з роутером.

Пристрої для дому або малого бізнесу також можуть включати в себе недорогі IP-камери PTZ, керовані через меню мережевого реєстратора або WEB-інтерфейс. Такі IP відеокамери оснащені функціями автосканування і аудіоканалом, а також мають стильний дизайн, який вписується в сучасний інтер'єр. Найчастіше такі камери IP WI-FI PTZ можна об'єднати з GSM охоронною сигналізацією в одному додатку для смартфона для моніторингу системи безпеки будинку.

IP Speed Dome - високошвидкісні роботизовані PTZ-камери, якими можна управляти віддалено в ручному режимі за допомогою пультів або програмних інтерфейсів, а також працювати в режимах автосканування з попередньо запрограмованими пресетами. Вони мають потужний зум-об'єктив, що дозволяє збільшувати масштаб об'єктів, що знаходяться на значній відстані, а також інтелектуальне ІЧ-підсвічування, діапазон якого на деяких моделях досягає 150 - 200 м.

IP камера "Під об'єктив" - це пристрій для професійного використання. Дозволяє встановити якісну оптику для більш точної передачі найдрібніших нюансів зображення при найнесприятливіших умовах освітлення сцени. Вони мають кріплення об'єктива типу CS. Об'єктиви CS-mount для відеоспостереження мають більшу діафрагму, менше спотворення діафрагми в порівнянні з вбудованими об'єктивами, і часто оснащуються автодіафрагмою.

IP відеокамери типу "риб'яче око" - стельові камери з кутом огляду 180 м Вони охоплюють всю півкулю простору, вносячи при цьому в картину значні геометричні спотворення, для відновлення яких використовуються програмні інтерфейси мережевих або ПК-реєстраторів. Вони, як правило, мають підвищену роздільну здатність для ефективного відображення сектора спостереження.

Важливі технічні параметри IP камер

При виборі відеокамери зверніть увагу на основні технічні параметри, що визначають якість зйомки при різних умовах.

Вуличні камери відеоспостереження. Купол або циліндр?

Обидва типи камер можуть встановлюватися як в приміщенні, так і на вулиці, потрібно лише звернути увагу на ступінь пило- і вологозахисту і діапазон робочих температур. Циліндричні камери відеоспостереження мають сонцезахисний козирок, який рятує їх від зустрічного підсвічування на низькому сонці.

Купольні камери, в разі зовнішнього використання, бажано встановлювати під навісом або на Г-подібний настінний кронштейн, щоб уникнути заломлення променів на прозорому куполі. Кронштейн призначений для надійного кріплення камери і захисту кабельних з'єднань від вандалізму і впливу навколишнього середовища.

Залежність ширини кута огляду камери спостереження від розміру матриці (дюйма) і фокусної відстані об'єктива (f, мм)

Цю таблицю можна використовувати для апроксимації кутів огляду камер на матрицях зі співвідношенням сторін 4/3. Для сучасних широкоформатних IP камер з матрицею 1/3", краще використовувати значення, наведені для 1/2", або уважно вивчити технічні характеристики камер , в яких завжди вказується значення кута огляду.

Наприклад, ip відеокамера  DS-2CD2T85G1-I8 , побудована на матриці 1/2" з об'єктивом 6 мм , має горизонтальний кут огляду 50º, що приблизно відповідає даній таблиці оцінки. 

"/Ж
1,782.12.83.768121625
1/4"91º81º65º52º33º25º17º13º
1/3"107º98º81º66º44º33º23º17º11º
1/2"122º113º98º82º56º44º30º23º15º

Чутливість

Чутливість камери відеоспостереження виражається в мінімальній освітленості об'єкта спостереження в люксах, що дозволяє отримати отримане зображення з прийнятним рівнем шуму. Чим нижче цей параметр, тим краще камера «бачить» вночі, за інших рівних умов.

При порівнянні цього параметра для різних камер варто звернути увагу на умови, в яких вимірювався цей рівень освітленості. Сумлінні виробники вказують значення діафрагми об'єктива, при якій проводилися вимірювання, режим AGC, режим ІЧ-підсвічування. 

Рівні освітленості в реальному світі:

> темна похмура ніч - 0,0001 Люкс;
> безмісячне зоряне небо - 0,001 Люкс;
> чверть Місяця становить 0,01 Люкс;
> повний місяць - 0,1 Люкс;
> вуличне освітлення - 1-10 Люкс;
> освітлення будинку, офісу - 100-1000 Люкс;
> похмурий день - 100-10000 Люкс;
> часткова хмарність - 10000 - 100000 Люкс

Нові світлочутливі датчики для камер відеоспостереження, в яких, зокрема, використовується технологія заднього підсвічування матриці (технологія Starvis), широко використовуються в IP-відеоспостереження, дозволяючи камері залишатися в колірному режимі при екстремально низьких рівнях освітленості. Коли камера нарешті переходить в режим нічного ч/б, в гру вступає інноваційне підсвічування EXIR.

Важливо! При виборі камери враховуйте рівні освітленості, при яких вона буде експлуатуватися і підбирайте моделі з відповідною чутливістю.

ІНФОРМАЦІЯ: 

1. Вночі більшість камер переходять від cдоet n o g o в режимі hyorn o-blyy , в той час як ICR-фільтр зміщується і дозволяє ІЧ-освітленню камери потрапляти на матрицю, відбиту від об'єктів, а також відбите світло від зовнішніх штучних і природних джерел.

2. Потужне розсіяне ІЧ-підсвічування компенсує погану чутливість відеокамери, коли мова йде про нічну зйомку. 

Приклад нічної зйомки 4-мегапІЧсельної професійної IP відеокамери Dahua DH-IPC-HFW4431DP-AS з об'єктивом 3,6 мм. Камера має підсвічування EXIR на двох потужних ІЧ-світлодіодах з розсіюють об'єктивами дальністю до 80 м.

Моделі, побудовані за технологією ColorVu , мають підвищену чутливість, поліпшені об'єктиви з діафрагмою F = 1.0, які практично не послаблюють світловий потІЧ, що дозволяє цим камерам проводити кольорову відеозйомку в нічний час.

Динамічний діапазон

Багато сучасні IP-камери забезпечують динамічний діапазон в 120 дБ. Однак 120 дБ недостатньо для обробки деяких висококонтрастних сцен. Використовуючи нові технології, виробники IP-обладнання в своїх топових камерах реалізують динамічний діапазон в 140 дБ.

Як функція WDR впливає на якість зйомки читайте тут: https://hdmaster.com.ua/faqs/kharakteristiki-kamer/wdr-vs-dwdr.html

Широкий динамический диапазон в IP камерах

Захист від зовнішніх впливів

Ступінь пило- і вологозахисту характеризується значенням IPxx. Перша цифра вказує на ступінь захисту від пилу, друга - від вологи. Так IP66 розшифровується як пилопроникність і захист від сильних струменів води, IP67 - пилостійкість і можливість короткочасного занурення на глибину до 1 м без втрати продуктивності, IP68 - пилеустойчивость і можливість тривалого занурення на глибину до 1 м в робочий стан.

Код IKXX вказує на ступінь захисту від вандалів. Так, якщо виробник вказує в характеристиках камери код IK10, це означає, що камера може витримати удар з енергією 20 Дж з металевим молотком вагою 5 кг.

Кілька слів про проблему роботи камер при низьких температурах. В основному це стосується випадання конденсату при різких коливаннях температури і тиску на внутрішні поверхні корпусу камери і прозорого скла, що захищає об'єктив. У камерах початкового і середнього цінового діапазону відсутні додаткові підігрівачі кузова при низьких температурах.

Таким чином, випала конденсат може на деякий час засліпити камеру, поки вона не буде висушена розсіяним теплом від ІЧ-світлодіодів та інших елементів контуру. Одним із заходів боротьби з цим є невеликий пакетик з селІЧагелем всередині корпусу, що вбирає зайву вологу. Також слід подбати про герметичність корпусу, цілісності ущільнювальних гумових шайб і т.д. На практиці, зберігаючи герметичність корпусу, IP-камери без утеплювача добре переносять наші зими.

Так, завжди враховуйте параметри зовнішнього середовища в точці установки відеокамери.

Уличная IP камера погодостойкая

потужність PoE

Технологія передачі потужності PoE разом з даними по кабелю UTP/FTP дозволить істотно заощадити на кабелі і вирішити проблему падіння напруги при подачі живлення на IP-камеру, розташовану на відстані близько 100 метрів від IP відеореєстратора. В цьому випадку живлення IP-камер здійснюється від окремого або вбудованого комутатора PoE відеореєстратора IP (комутатор PoE).

Камери живлення PoE завжди трохи дорожче, ніж моделі без PoE, але це компенсується простотою монтажу і економією кабелю живлення.

Недорогі PRO-моделі і камери

Недорогі моделі IP відеокамер включають в себе всі камери для дому та малого бізнесу, де найважливішим є бюджет системи відеоспостереження. 

Камери середнього та високого класу мають підвищену чутливість, високий динамічний діапазон, можливість нічного кольорового відео та різні інтелектуальні функції.

Бюджетні домашні камери: IPC-C22EP, IPC-A26HP, DS-2CD1023G0-I,  DH-IPC-B1B20P

Моделі середнього класу: DS-2CD2321G0-I/NF, DS-2CD2021G1-I,  DS-2CD2043G0-I

Камери високого рівня: DS-2CD2T47G3E-L, DS-2CD2347G3E-L, DS-2CD2T85G1-I8  

Вибір за вами. Майте на увазі, що чим дорожче IP-камера, тим краще якість зйомки і набір функцій, якими вона володіє. 

Нові можливості IP камер

Моделі середнього і високого рівнів, крім відмінної якості картинки, оснащені набором корисних функцій.

Інтелектуальна відеосистема (IVS)

IP-камери з вбудованими функціями відеоаналізу, крім звичайного детектора руху, реагують на наступні події в кадрі: контроль перетину лінії, контроль зонного вторгнення, виявлення покинутих і втрачених об'єктів. Ці інтелектуальні функції IP-камер значно підвищують ефективність моніторингу. При цьому розумні IP камери підтримують виявлення наявності осіб в кадрі для подальшого вивантаження на сервер, а також виявлення прикриття і відриву камери (істотна зміна місця події), відправки сигналу тривоги на відеореєстратор або пост моніторингу.

Бізнес-аналіз

Розумні камери підтримують інтелектуальний підрахунок відвідувачів і функції «теплової карти». Ці функції можна використовувати для аналізу поведінки відвідувачів магазину, грунтуючись на статистиці переміщень покупців за той чи інший проміжок часу. Теплова карта допомагає визначити найбільш активні зони і райони, де відвідувачі проводять більше часу. Ця інформація дуже цінна в комерційному сенсі.

Інтелектуальна підстроювання під сцену

Dahua розробила алгоритм, в якому IP-камера автоматично оцінює зміни сцени, зокрема сильні джерела світла лічильника, регулюючи параметри витримки для отримання оптимального зображення.

Розумний H.265

Забезпечуючи високу якість відео без збільшення навантаження на мережу, кодек H.265 є оптимізованою версією кодека H.264. Технологія включає в себе стратегію адаптивного кодування сцени, формування «зони інтересів», гнучку багатосегментну структуру презентації кадрів, інтелектуальне шумозаглушення. Результатом є економія до 70% пропускної здатності посилання даних у порівнянні з кодеком H.264.

Нічна зйомка в кольорі!

Завдяки використанню високочутливих датчиків і передових технологій обробки відео, нова серія камер відеоспостереження ColorVu від Hikvision має можливість цілодобової кольорової зйомки. У цю серію входять як недорогі відеокамери Turbo HD, так і професійні IP-камери.

Приклади відеокамер, що знімають вночі в кольорі: https://hdmaster.com.ua/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search-cat-select=0&search_query=ColorVu&submit_search=

Порівняння камер і камер ColorVu за допомогою технології Darkfighter

Огляд відео деяких популярних IP-камер відеоспостереження

Щоб оцінити якість зображення, в налаштуваннях youtube встановіть максимально можливий Розд. зд-сть. Для того щоб в повній мірі оцінити різницю в якості за рахунок різної роздільної здатності IP-камери, ваш монітор повинен мати Розд. зд-сть 4К. 

Тренд 2021 року - кольорова зйомка вночі

Останнім часом набирають популярність відеокамери, що знімають вночі в кольорі. Це стало можливим завдяки використанню об'єктивів зі збільшеною діафрагмою, а також високочутливих матриць і вбудованого в камеру білого світлодіодного нічника. 

Як приклад можна привести всепогодні вуличні 4-мегапіксельні IP відеокамери DS-2CD2047G2-L, DS-2CD2047G2-LU (з мікрофоном). Камера має надвисоку чутливість 0,0005 Люкс і можливість забезпечити кольорову зйомку в нічний час.  


DS-2CD2T46G1-4I-draw.jpg

DEMO IP ColorVu відеокамера DS-2CD2047G2-L

Моделі відеокамер 2019-2020

Одна з найпопулярніших IP відеокамер для вуличних IMOU IPC-G42P має можливість підключення як через Дротовий інтерфейс, так і через Wi-Fi. Камера має роздільну здатність 4 Мп (2560х1440) і підсвічування до 30 м і слот для карти пам'яті micro SD об'ємом до 128 ГБ. Камера може працювати з IP-відеореєстраторами (NVR) IMOU і Dahua, а також автономно через додаток IMOU. Налаштування камери відбувається в кілька простих кроків за допомогою мобільного додатку. Для більш точних налаштувань можна скористатися WEB-інтерфейсом або програмою Smart PSS.

Недорога 4-мегапІЧсельна Lite-камера лінійки Dahua DH-IPC-B1B40P. Розд. зд-сть 2560х1440. Кодек Н.265. ІЧ-30м. Камера споживає тільки 4 Вт при включеному ІЧ-освітленні і має можливість отримувати живлення по протоколу PoE 802.3af. 

Однією з відмінностей професійних IP-камер від бюджетних є можливість зйомки з максимальною частотою кадрів FPS при максимальному дозволі. Значення 25 кадрів в секунду вважається таким, щоб людське око не помічало дискретності зйомки. Можливість зйомки зі швидкістю 20-25FPS важлива при контролі транспортних засобів, що рухаються з помірною швидкістю і інших областях, де більш низького значення FPS може бути недостатньо для виділення якісного стоп-кадру із запису для розпізнавання.

Прикладами можуть служити зйомки DS-2CD2T35FWD-I8 і DS-2CD2T85FWD-I8 з частотою кадрів 20FPS при максимальній роздільній здатності. 

У 2020 році DS-2CD2T85FWD-I8 випущений в оновленому вигляді під назвою DS-2CD2T85G1-I8  і їх 4-мегапІЧсельними версіями DS-2CD2T47G1-L.  

Демокамера DS-2CD2T85G1-I8 використовується з об'єктивом 6 мм - оптимальною нерухомою оптикою для професійного відеоспостереження на середніх відстанях, коли від місця установки відеокамери до зони спостереження від 15 до 40 м. Об'єктив 6 мм має кут огляду близько 50 ° по горизонталі, що в поєднанні з роздільною здатністю 8 мегапІЧселів дозволяє розрізняти номерні знаки автомобіля і обличчя людей на відстані до 45 м, що охоплює досить широкий сектор простору. 

Hikvision DS-2CD2083G0-I - бюджетна версія 8-мегапІЧсельної IP-камери. Частота кадрів становить 12 к/с при максимальній роздільній здатності 8 МП і 25 кадрів в секунду при роздільній здатності 4 МП. 

Моделі відеокамер 2018 року

Дуже вдала компактна 4-мегапІЧсельна IP-камера Dahua DH-IPC-HFW1431SP є однією з найбільш продаваних моделей серед монтажників IP систем відеоспостереження. Він має новий ефективний кодек H.265. Для нічної роботи камера оснащена ІЧ-підсвічуванням дальністю 30м. Його логічним продовженням у 2020 році є камера DH-IPC-HFW2431SP-S-S2. 

8-мегапІЧсельна (4K) IP відеокамера Dahua DH-IPC-HFW4831TP-ASE. Оснащений матрицею 1/2,5". Fорганізовує 3 відеопотоки в стисненні H.265 / H.264 + / H.264. Оснащений слотом для карти пам'яті micro SD і аудіовходом. ІЧ-підсвічування камери має дальність дії до 60м.

4-мегапІЧсельна зовнішня IP-відеокамера Hikvision DS-2CD2T43G0-I8. Камера має апаратний WDR 120 дБ, реалізований за допомогою подвійного сканування (real WDR). Діапазон нічного підсвічування камери EXIR становить 80м. Версія камери з 30-метровим підсвічуванням називається DS-2CD2043G0-I. Моделі цієї серії оснащуються слотом для установки карти micro SD.

Популярна 2-мегапІЧсельна зовнішня IP-камера Hikvision DS-2CD2020F-I. Ця камера в корпусі купола з ІЧ-підсвічуванням на 30 метрів називається DS-2CD2120F-IS. Усередині корпусу купола також є слот для установки карти пам'яті micro-SD.

Продовженням цього модельного ряду став новий кодек H.265 і виконаний в новому корпусі в 2020 році модель DS-2CD2021G1-I

4-мегапІЧсельна зовнішня IP-відеокамера Hikvision DS-2CD2042WD-I. Широкий динамічний діапазон в 120 дБ, реалізований за допомогою подвійного сканування (real WDR), дозволяє зберігати точність зображення на висококонтрастних сценах з наявністю зустрічного освітлення. Купольний варіант камери зі слотом для micro SD доступний під назвою DS-2CD2142FWD-IS. Моделі 2019-2020 продаються під назвою DS-2CD2043G0-I

Недорогі 3-мегапІЧсельні камери початкового рівня DS-2CD1031-I (2,8 мм) з кутом огляду 105 градусів знайдуть своє застосування для вуличного відеоспостереження периметрів невеликих магазинів, гаражних кооперативів або котеджів.

4-мегапІЧсельна, що відноситься до професійної лінійки IP відеокамер Dahua DH-IPC-HFW4431EP-S. Відмінні риси: висока якість передачі півтінь і колірних відтінків, широкий динамічний діапазон, більша стійкість до зустрічних джерел світла в порівнянні з моделями початкової лінійки. Версія цієї IP-камери 2019 -2020 з ІЧ підсвічуванням на 60 м і вбудованим мікрофоном називається DH-IPC-HFW4431TP-ASE

Переваги варифокальних IP-камер

Можливість змінювати ширину кута огляду камери відеоспостереження при установці, дозволяє оптично збільшити масштаб цІЧавить об'єкта для ефективного розпізнавання. Наприклад, використання камери з варифокальним об'єктивом 2, 8-12 мм актуально в тих випадках, коли відстань від точки установки камери до точки спостереження (наприклад, в'їзду на стоянку) становить від 15 до 30 м. Збільшуючи фокусну відстань, ви наближаєте цІЧаву зону до моменту, коли досягається впевнене розпізнавання номерного знака.

Нова 4-мегапІЧсельна IP-камера з 5-кратним зумом DH-IPC-HFW2431RP-ZAS-IRE6 проти 4K (8 МП) DH-IPC-HFW5830EP-Z з 4-кратним зумом. На цій демонстрації ми тестуємо дві IP-камери з моторизованими об'єктивами з різним оптичним «зумом».

4-мегапІЧсельна IP відеокамера Pro line Dahua DH-IPC-HFW2421RP-ZS-IRE6 оснащена зум-об'єктивом з автофокусом. Відмінні риси: моторизований об'єктив з 4-кратним оптичним зумом і автофокусом, широкий динамічний діапазон, інноваційне підсвічування Smart EXIR для рівномірного підсвічування кута огляду в нічний час. Робота об'єктива для апроксимації і функція автофокусування показані на 30-й секунді відео.

4K IP відеокамера Dahua DH-IPC-HFW5830EP-Z також оснащена 4-кратним мотор-зумом з автофокусом. Крім роздільної здатності Ultra HD, високого динамічного діапазону і підсвічування Smart EXIR на 50 м, камера також має різні розумні функції обробки відео. Масштаб камери показується через 50 секунд.

*Зауваження

Практично всі перераховані вище моделі випускаються як в кульовому, так і в револьверному корпусах. Використання цих варіантів корпусу завдяки їх компактності і схожості з світильником виправдано в місцях, де камера повинна бути менш помітною, або з естетичних міркувань.

Висновки

Якщо ви проектуєте нову систему відеоспостереження в 2020 році, то IP-камери - це, мабуть, найперспективніший вибір. Залежно від вашого бюджету, ви будете підбирати моделі як з недорогого сегмента, так і з пристроїв для промислового застосування. Головне, що на відміну від аналогових конкурентів інших форматів, така система буде мати непропорційно більший потенціал для збільшення і кращої функціональності.

В інтернет-магазині Hd-master ви можете купити сучасні камери відеоспостереження, відеореєстратори, аксесуари та спеціальний кабель для монтажу, з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки системи. 

Дивись також

FAQ - Як вибрати камеру відеоспостереження?

FAQ - Як вибрати відеореєстратор для камер відеоспостереження?

Вибираємо камеру для нічної зйомки

2.8 мм, 3.6мм, 6мм... Який об'єктив камери відеоспостереження вибрати?

Скільки відеокамер потрібно для відеоспостереження в домашніх умовах?

Чи краще без дротів? Вибираємо охоронну сигналізацію

Бездротова охоронна сигналізація Hikvision огляд DS-PWA32-NKG

Сигналізація AX-PRO від Hikvision

Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

 (098) 103-87-27 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com