Для тесту використовується IP-відеокамера DH-IPC-HFW5830EP-Z (Повне відео з камери 4K 3840(H)x2160(V))

Дана стаття і відеотести нижче будуть корисні тим, хто вибирає камеру для відеоспостереження. Буде показано , як роздільна здатність камері фокусна відстань об'єктива впливають на підсумкову відеокартинку. 

Фокусна відстань об'єктива визначає ширину кута огляду камери.  Чим більше фокусна відстань, тим вужчий кут огляду, тим більше так зване наближення і тим більше об'єкти в кадрі. (Залежність кута зору об'єктива від фокусної відстані описана в статті "Вибір IP-камери")

Часто монтажники намагаються вибирати камери з максимально широким кутом огляду, щоб контролювати якомога більше території за допомогою однієї камери. Крім очевидної переваги широкого огляду, такий підхід має недоліки, одним з яких є мала кількість пікселів, що припадають на віддалені об'єкти. 

Точність відображення об'єктів також залежить від роздільної здатності камери. Чим більше роздільна здатність, тим більше пікселів на об'єкт при фіксованій фокусній відстані об'єктива.  

Узагальнена оцінка відстані від камери відеоспостереження до об'єкта спостереження, на якій камера здатна ефективно вирішувати завдання на одному з 4 рівнів (виявлення, спостереження, розпізнавання, ідентифікація), описана в статті D.O.R.I. Або «Як далеко бачить камера відеоспостереження?».

Крім роздільної здатності самого світлочутливого датчика,на роздільну здатність камервпливає якість виготовлення і точність фокусування об'єктива камери.

Нижче представлено відео, що показує залежність якості відеозйомки віддалених об'єктів від роздільної здатності камери і фокусної відстані об'єктива.

Демонстрація ip камери DH-IPC-HFW5830EP-Z при різній роздільній здатності і різній фокусній відстані об'єктива. (встановіть максимальну роздільну здатність в налаштуваннях YouTube)

Перша частина - це денне відео IP-камер , виконане в роздільній здатності Full HD, на якому показана віддалена регулювання кута огляду об'єктива і проаналізовано, як відтворюються віддалені об'єкти.

У другій частині ми змінимо Розд. зд-сть камери з веб-інтерфейсу і подивимося, як відтворюється вимірювальна таблиця при послідовному перемиканні роздільної здатності на значення 8, 4, 2 і 1 Мп. Це дозволить наочно продемонструвати ті спотворення в відображенні дрібних деталей і контрастні переходи, які виникають через обмежену роздільну здатність камер. 

У третій частині відео ми виконаємо ту ж процедуру послідовної зміни роздільної здатності камери, але камера буде спрямована на вулицю. Тут ми побачимо, як зміна роздільної здатності і кута огляду впливає на відображення дрібних деталей, таких як номерний знак автомобіля, що стоїть на відстані 40 метрів від камери.

 

Висновки:

Можливо, ці експерименти з IP-камерою з роздільною здатністю 4К допоможуть у виборіРозд. зд-сть і фокусної відстані об'єктивів для камер відеоспостереження вашої системи. Ви побачите, що не обов'язково гнатися за максимальним дозволом і купувати камери 4К, особливо якщо бюджет обмежений - деякі завдання можна легко вирішити за допомогою 4-мегапіксельної і 2-мегапіксельної камер з правильним підбором об'єктивів, кількістю камер і схемою компонування. При цьому очевидно, що використання камер 4К виводить вашу систему відеоспостереження на абсолютно новий рівень якості.

Дивись також

Чи краще без дротів? Вибираємо охоронну сигналізацію

Бездротова охоронна сигналізація Hikvision огляд DS-PWA32-NKG

Сигналізація AX-PRO від Hikvision

В інтернет-магазині Hd-master ви можете купити охоронну сигналізацію, камери відеоспостереження, відеореєстратори, аксесуари та спеціальний кабель для монтажу, з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки системи. 
Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

 (098) 103-87-27 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com