Здавалося б, відповідь очевидна – скажете ви. Звичайно ж «бездротовий зв'язок»! Мінімальні монтажні роботи, проста настройка, одного дня роботи вистачить для оснащення котеджу бездротовою сигналізацією. Система в дії - і тепер ви вже отримуєте сигнали тривоги в додатку на смартфон.

Чи так це? - Розглянемо основні нюанси, пов'язані з вибором між класичною і бездротовою охоронною сигналізацією.

Які зони потребують захисту?

Розглянемо випадок, коли сучасний компактний котедж потребує оснащення охоронною сигналізацією. Які зони підлягають охороні?

Мінімальний варіант

У 90% випадків власники будинків замислюються про установку охоронної сигналізації після того, як буде проведений ремонт. При цьому цілком природно, що візит монтажника з перфоратором здається вам вкрай недоречним. 

Тому простота установки «проводки» приваблює клієнтів, які не готові до того, що їх будинок і квартира будуть обплутані проводами.

Дуже часто обмежується захистом приміщень за допомогою датчиків руху. В крайньому випадку, планується установка додаткового датчика для відкриття вхідних дверей.

Бездротова охоронна система справляється з цим завданням. Установка такої сигналізації не займе багато часу. У кожній кімнаті потрібно встановити по одному ІЧ-датчику, розташувавши його оптимально з точки зору надійності і мінімуму помилкових спрацьовувань. Ви можете вирішити додатково захистити двері в свій будинок і гаражні ворота датчиками відкривання.

У комплект бездротової охоронної сигналізації входить пристрій управління (HUB), бездротовий ІЧ-датчик руху, бездротовий геркон і кілька брелоків. HUB часто оснащений клавіатурою, вбудованим зумером сигналізації, має можливість установки сім-карти для відправки тривожних повідомлень.  Крім того, додаткові мережеві інтерфейси Ethernet і WI-FI іноді  присутні «на борту».

Бездротовий пристрій дозволяє підключати додаткові датчики (в більшості випадків їх загальна кількість не перевищує 99). Ретранслятори для розширення діапазону бездротової мережі, а також потужні бездротові сирени з автономним живленням потрібно буде придбати додатково.

Типова бездротова система безпеки

Коли ІЧ-датчиків недостатньо?

Важливо!

Забуте відкрите вікно або двері – протяги – хибні сигнали тривоги

Ігноруючи установку герконів (датчиків відкриття) на вікнах, можна зіткнутися з неприємною ситуацією. Виходячи з дому і встановлюючи будинок «під сигналізацію», ви забудете закрити якесь вікно і сигналізація не виявить цей факт, адже датчика відкриття на вІЧні просто не було. 

Чи можна навести датчик руху на вікна?

Для надійної роботи не рекомендується направляти на вікна ІЧ-датчики, розташовані в приміщеннях.

Які фактори призводять до «помилкових спрацьовувань» ІЧ-датчика руху?

1. Протяги;

2. Коливання холодного скла по відношенню до теплого повітря всередині приміщень;

3. Циркуляція теплого повітря від нагрівальних батарей на тлі холодного скла;

4. Інфра-низькочастотні коливання скла під час ударів грому;

5. Яскраві відблиски від автомобільних фар.

Виходячи з вищесказаного, відомий виробник Pyronix рекомендує встановлювати ІЧ-датчики, щоб вікна не потрапляли в поле їх зору. А це означає, що вікна часто знаходяться в «мертвій зоні» і охоронна система їх просто не бачить.

Важливо!

Функція захисту об'єкта, на першому етапі, лягає на датчики захисту вікон. І тільки потім, коли зловмисник вже заліз в будинок, він потрапляє у поле зору ІЧ-датчика. 

GSM сигнализацииПКП
КомплектиПКП
ДатчикиМодули расширения
ДатчикиРозширення
Модули связиМодули питания
ПідключенняЖивлення
Внешние сиреныКлавиатуры
СирениКлавіатура
КорпусаКабель
КоробкиКабель
КоробкиID
КоробкиАксесуари

Які датчики призначені для захисту вікон?

Детектор розбиття скла - це пристрій, який реагує на звук розбивання скла. Датчик оснащений чутливим мікрофоном і мІЧропроцесором, який відокремлює характерний спектр битого скла від загального фону.

геркон (або датчик відкривання) - це магнітно контактний датчик, який встановлюється на вікно так, що навіть при мінімальному відкритті він спрацьовує.

Детектори розбиття скла разом з герконами є першим рубежем охоронної сигналізації будівлі. Завдяки їм сигналізація включає сирену і відправляє тривожне повідомлення на пульт охорони ще до того, як зловмисник проникне на об'єкт.

Крім того, дуже важливою функцією датчиків відкриття є те, що при виході з дому ви не забудете відкриті вікна і двері. Охоронна сигналізація буде нагадувати про відкриті майданчиках при спробі поставити об'єкт під охорону. 

Скільки герконів вам потрібно?

Правило надійної системи безпеки: скільки дверей і вікон, що відкриваються – стільки і герконів!

Що може бути неприємніше, ніж забута відкриті двері «заднього входу», двері в сад або відкриті гаражні ворота. У разі установки на ці двері герконів охоронна система просто не дозволить поставити об'єкт під охорону з «відкритими» зонами.

Отже, тепер зрозуміло, що в надійній охоронній сигналізації не можна покладатися тільки на датчики об'ємного захисту, нехтуючи захистом вікон і дверей від відкривання.

Який тип геркона вибрати?

Одного разу, в процесі проектування охорони для одного з приватних будинків, ми нарахували близько 50 великих і маленьких вікон.

Використання бездротових герконів, з огляду на їх значні розміри, означало зіпсувати зовнішній вигляд вікна і перенаситити об'єкт пристроями, що працюють від батарейок, в той час як загальна кількість датчиків наближалося до сотні.

Конструкція вікон дозволила встановити мініатюрні провідні геркони приховані. Для цього перед початком оздоблювальних робіт ми проклали необхідні кабелі від центрального до кожного вікна, яке відкрилося. Потім ми повернулися через місяць, щоб встановити геркони і решту системи.  

Порівняння розмірів популярних герконів

Автономний ресурс

Для бездротових пристроїв:

Скористаємося калькулятором часу автономної роботи одного з виробників бездротовоїсигналізації , щоб оцінити час роботи пристроїв з найбільшим споживанням струму.

Розрахунок показує, що батареї (4 елемента кр 123 А) в вуличній сирені потребують заміни через 1 – 1,5 роки (в залежності від часу опитування пристрою HUB) із загальним часом тривоги 100 хвилин автономної роботи влітку (+25 градусів) і 0,25 – 0,33 року взимку (0 градусів).

Іншими словами, якщо сирена знаходиться в автономному режимі, часу автономної роботи вистачить на 50 спрацьовувань з часом тривоги 2 хвилини.

Час автономної роботи магнітно-контактного датчика з інтервалом опитування HUB 12 секунд і слабким рівнем сигналу (1) становить 2,25 року для температури +25 градусів і 1,92 року для 0 градусів.

Для провідних пристроїв:

Батареїв потужних вуличних автономних сиренах заряджаються від джерела живлення пульта управління. 

Автономні сирени провідних систем переходять в повністю автономний режим в двох випадках:

1. Коли зникла «мережа» і повністю розрядилися великі батареї основної системи;

2. У разі відриву від стіни і обриву кабелів між сиреною і центральною.

В інших випадках тривожних подій акумулятор сирени відновлює ємність, заряджаючись від центру.

Акумулятори в центральних блоках (ПКП) і в додаткових джерелах живлення провідної системи відновлюють ємність після появи мережі 220 В.

У завдання конструктора дротової охоронної сигналізації входить правильний підбір потужності блоку живлення і ємності акумулятора в залежності від навантаження. Це робиться для того, щоб система «не помітила» відключення основної мережі 220 в.

Залежно від технічного завдання і часу можливої відсутності мережі 220 В Дротова сигналізація з автономним живленням може зберігати працездатність від декількох годин до декількох діб.

Термін служби свинцево-гелевих акумуляторів, що використовуються для живлення сигналізації, становить від 3 до 5 років при кількості циклів глибокого розрядуa-charge від 250 до 500.

Плюси і мінуси бездротових систем

Плюси:

Простота установки.

Можливість монтажу після завершення оздоблювальних робіт без прокладки проводів.

Віддалений моніторинг і проста настройка через додаток.

Мінуси:

Значні габарити датчиків обумовлені акумулятором і радіомодулем і відсутністю «врізних» герконів.

Ціна бездротових герконів перевищує ціну провідних приблизно в 10 разів.

Відсутність в асортименті бездротових систем масивних герконів в металевих корпусах для установки на металеві двері і ворота. Адже для надійного зв'язку по радіоканалу датчик повинен бути виконаний в пластиковому корпусі і його не можна надіти на метал через розмагнічування.

Розміри бездротових ІЧ-датчиків руху також значно перевищують габарити провідних. Їх асортимент набагато бідніше і ціна в кілька разів вище, ніж у провідних аналогів. 

Порівняння розмірів популярних ІЧ-датчиків

З огляду на, що часто без провідних датчиків не обійтися, виробники бездротових систем створюють модулі для прийому інформації від провідних датчиків. Згодом сигнал передається по радіо на приймально-керуючий пристрій. Таким чином, бездротова система на серйозних об'єктах перетворюється в «гібрид» і нівелюються всі переваги «проводки».

Необхідність періодичної заміни акумуляторів призводить до «головного болю» при обслуговуванні бездротової системи. Економія трудовитрат на етапі монтажу компенсується витратами на обслуговування і заміну акумуляторів.

При проектуванні великих систем в залізобетонних будівлях рівень радіосигналу від хаба на периферійних датчиках часто слабкіше звичайного, що вимагає установки додаткових ретрансляторів сигналу.

На потужність сигналу в точках установки зовнішніх бездротових датчиків впливають погодні умови.  

Ajax HUB 2: Підключіть ip-камери через відеореєстратор Dahua для кращої перевірки сигналізації.

Плюси і мінуси класичних провідних систем

Плюси:

Надмірнагерметичність проводового з'єднання

Стійкість до радіоперешкод

Широкий спектр охоронних датчиків як для внутрішньої, так і для зовнішньої установки. Наявність інфрачервоних бар'єрів і радіоканальних датчиків активного захисту периметра.

Широкий асортимент герконів, як мініатюрних для установки у вікна і двері, так і масивних для установки на металоконструкції.

Велика різноманітність модулів управління домашньою автоматикою, включаючи програмовані релейні модулі для управління потужними навантаженнями.

Різноманітні додаткові модулі автономного електропостачання.

Віддалений моніторинг і настройка через додатки.

 

Мінуси:

Відносна складність монтажу, значна витрата кабелю при монтажі складної системи.

Для точного монтажу дротової охоронної сигналізації перед оздоблювальними роботами необхідно виконати прокладку кабелю. Таким чином, дуже часто монтаж провідної «охорони» проводиться в два етапи. 

Який функціонал пропонують класичні провідні системи?

У наборі функцій провідних систем в даний час є все, що подобається користувачеві в плані роботи з додатками. Крім того, провідні системи мають більший потенціал для управління автоматизацією будинку. 

Додайте до цього надійність проводового з'єднання, відсутність радіовипромінювання у вашому будинку і стійкість до радіоперешкод.

Висновки

Якщо вибудуєте будинок або влаштували ремонт в квартирі, яку плануєте оснастити охоронною сигналізацією - заздалегідь подбайте про прокладку необхідних кабелів для вашої провідної охоронної сигналізації.

Якщо ви пропустили цей крок і зіткнулися з необхідністю установки системи після того, як фінішна обробка зроблена - у вас є два варіанти:

А) Знайдіть інсталятора, який зможе акуратно встановити провідну систему без шкоди для інтер'єру, враховуючи багатий асортимент мініатюрних провідних датчиків.
Б) Встановіть бездротову систему.

У Hd-майстрі ви можете замовити проект охоронної сигналізації, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки і технічну підтримку при налаштуванні системи. 
Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

 (098) 103-87-27 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com