Вибираємо камери відеоспостереження - на що звернути увагу

Незважаючи на різноманітність форматів, спорудити систему відеоспостереження самостійно не складе труднощів. Для початку давайте врахуємо, що три сучасних формату передачі HD і Full HD відеосигналу в аналоговому вигляді, такі як HDCVI, HD-TVI (TurboHD) і AHD, мають однаковий потенціал в плані передачі відеосигналу. Максимальна роздільна здатність, що передається цими трьома форматами- 1920х1080 (Full HD). Цієї роздільної здатності цілком достатньо для побудови якісної системи. Тепер звернемо увагу на ті параметри камер відеоспостереження, які безпосередньо пов'язані з кутом зйомки, якістю відеозображення в денний і нічний час і загальною надійністю. Таких важливих параметрів кілька: кут огляду, чутливість, Розд. зд-сть, потужність і якість ІЧ-підсвічування, тип корпусу і ступінь захисту від зовнішніх впливів.

Зупинимося докладніше на кожному з параметрів.

Залежність кута огляду камери спостереження від розміру датчика (дюйма) і фокусної відстані об'єктива (f, мм)

дюйм/ф
1,782.12.83.768121625
1/4"91º81º65º52º33º25º17º13º
1/3"107º98º81º66º44º33º23º17º11º
1/2"122º113º98º82º56º44º30º23º15º











Здавалося б, логічно віддати перевагу камерам з широким кутом огляду 80 - 90 º по горизонталі, щоб охопити більший сектор спостереження. Однак у такого підходу є і свої Недоліки. По-перше, недорогі ширококутні об'єктиви, що використовуються в багатьох камерах початкового рівня, мають, крім природних геометричних спотворень, ще й значне розфокусування по краях зображення, що несумісно з поняттям «висока чіткість». Крім того, намагаючись отримати більший сектор спостереження за допомогою однієї стаціонарної камери, ми пропорційно зменшуємо розмір об'єктів в кадрі і, як наслідок, кількість пікселів на один об'єкт. Тому при перегляді архівів і спробі цифрового збільшення цієї області картинки ми маємо нечітке зображення низької якості. Висновок: ширококутні лінзи слід обережно використовувати в системах з роздільною здатністю 1920х1080 і 1280х720.

Для регулювання потрібного кута зору під час установки камери найкраще підійде варифокальний об'єктив. Фокусна відстань такого об'єктива, а значить і кут огляду, регулюється, для чого на корпусі камери відображаються відповідні гвинти. У моделях з моторизованим об'єктивом з автофокусом подібну процедуру можна виконати віддалено, через меню реєстратора або програмний інтерфейс.

Чутливість

Чутливість камери відеоспостереження виражається в мінімальній освітленості об'єкта спостереження в люксах, що дозволяє отримати отримане зображення з прийнятним рівнем шуму. Чим нижче цей параметр, тим краще камера «бачить» вночі, за інших рівних умов. При порівнянні цього параметра для різних камер варто звернути увагу на умови, в яких вимірювався цей рівень освітленості. Сумлінні виробники вказують значення діафрагми об'єктива, при якій проводилися вимірювання, режим AGC, режим ІЧ-підсвічування. Потужне розсіяне ІЧ-підсвічування компенсує погану чутливість. Нижче представлена таблиця рівнів освітленості в реальних умовах.

рівень освітленості

> Темна хмарна ніч - 0.0001 Люкс
> Безмісячне зоряне небо - 0.001 Lk
> чверть Місяця - 0,01 Люкс
> повний місяць - 0,1 Люкс
> вуличне освітлення - 1-10 Люкс
> домашнє, офісне освітлення - 100-1000 Люкс
> похмурий день - 100-10000 Люкс
> часткова хмарність - 10000 - 100000 Люкс


Роздільна здатність

Роздільна здатність камери вимірюється в пІЧселях і показує, скільки окремих пікселів припадає на кадр зображення, створеного камерою. Найбільш поширеними значеннями цього параметра для систем відеоспостереження HDCVI, HD-TVI і AHD є 1 Мп (1280 пікселів по горизонталі на 720 по вертикалі), 1, 3 Мп (1280 х 960) і 2 Мп (1920 х 1080).

Щоб визначити ваше достатнє Розд. зд-сть, з деякими припущеннями, можна скористатися наступними закономірностями: хороша помітність номерного знака автомобіля в денний час досягається камерою на 2 Мп і кутом огляду 72 градуси з відстані 10 м. Для камери з роздільною здатністю 1 Мп і такого ж об'єктива ця відстань зменшується до 6 м. Також необхідно враховувати Розд. зд-сть дисплея, на якому виводиться відеозображення. Так, якщо відеоспостереження здійснюється через монітор ноутбука з роздільної здатністю екрану 1366 х 768, то ви практично не помітите різниці в якості зображення між 1-мегапІЧсельною і 2-мегапІЧсельною камерами, за інших рівних параметрами камери, при перегляді на весь екран. Однак при використанні цифрового наближення фрагмента зображення перевага в 2 Мп проявляється навіть на дисплеях розміром менше 1366 х 768. Нагадаємо, що функцію цифрового наближення мають всі реєстратори і програмні інтерфейси.

У 2016 році на ринок систем відеоспостереження вийшли камери передачі даних з роздільною здатністю 3 Мп. Про тестування деяких моделей 3-мегапІЧсельних HD-TVI камер Hikvision в порівнянні з 2-мегапІЧсельними камерами ви можете прочитати в нашому блозі.

ІЧ підсвічування

Чим потужніше ІЧ-підсвічування, тим більша глибина сектора огляду камери залишається видимою вночі при повній відсутності освітлення. Є підсвічування на масивах ІЧ-світлодіодів і більш просунута версія – EXIR, на одному або декількох потужних ІЧ-світлодіодах з розсіюють лінзами. Перший дає підсвічування концентрацією світла біля осі спостереження камери, що часто виражається в надмірній освітленості близьких об'єктів. Другий дає більш рівномірне і м'яке підсвічування по всьому куту огляду камери.

Діафрагма або F-число

Цей параметр показує, яка частина світлового потоку камери, що потрапила в об'єктив, переходить в матрицю. Це дуже важливий параметр, оскільки він впливає на отримане зображення. Виробники повинні вказати, на якому рівні діафрагми об'єктива вимірювалася чутливість, і яка діафрагма встановленого об'єктива - тоді користувач зможе зробити певні висновки про реальну чутливість камери і її здатності ефективно працювати в сутінках. Чим менше F-число об'єктива - тим більше світла потрапляє в матрицю - використовується менше схем AGC, отже, камера видає менше «шуму».

ІЧ-фільтр

ІЧ-фільтр або ICR в денний час захищає матрицю камери від інфрачервоного випромінювання, яке при присутності в спектрі видимого світла перевантажує матрицю і спотворює колірний баланс. Вночі ICR-фільтр зміщується і відкриває доступ до ІЧ-матриці світла, відбитого від спостережуваних об'єктів. Цей режим ще називають «істинним днем/ніччю» - реальним днем/ніччю. Іноді виробники пишуть, що в їх продукції присутній «електронний день / ніч», що, власне, і говорить про те, що або вони намагаються компенсувати перевантаження матриці протягом дня схематично, або на матриці завжди присутня ІЧ-фільтрація. На практиці другий тип камер поступається камерам з ICR в правильності передачі кольору вдень і чутливості вночі.

Захист від зовнішніх впливів

Ступінь пило- і вологозахисту характеризується значенням IPxx. Перша цифра вказує на ступінь захисту від пилу, друга - від вологи. Так IP66 розшифровується як пилопроникність і захист від сильних струменів води, IP67 - пилостійкість і можливість короткочасного занурення на глибину до 1 м без втрати продуктивності, IP68 - пилеустойчивость і можливість тривалого занурення на глибину до 1 м в робочий стан.

Код ІЧ вказує на ступінь захисту від вандалів. Так що якщо виробник вказує в характеристиках камери код IK10, це означає, що камера може витримати удар з енергією 20 Дж металевим молотком вагою 5 кг.

Кілька слів про проблему роботи камер при низьких температурах. В основному це стосується випадання конденсату при різких коливаннях температури і тиску на внутрішні поверхні корпусу камери і прозорого скла, що захищає об'єктив. У камерах початкового і середнього цінового діапазону відсутні додаткові підігрівачі кузова при низьких температурах. Таким чином, що випав конденсат може на деякий час засліпити камеру, поки вона не висохне розсіяним теплом від ІЧ-світлодіодів та інших елементів ланцюга. Одним із заходів боротьби з цим є невеликий пакетик з селІЧагелем всередині корпусу, що вбирає зайву вологу. Також слід подбати про герметичність корпусу, цілісності ущільнювальних гумових шайб і т.д. На практиці, зберігаючи герметичність корпусу, камери без утеплювача добре переносять наші зими.

Купол або циліндр?

Обидва типи камер можуть встановлюватися як в приміщенні, так і на вулиці, потрібно лише звернути увагу на ступінь пило- і вологозахисту і діапазон робочих температур. Циліндричні камери відеоспостереження мають сонцезахисний козирок, який рятує їх від зустрічного підсвічування на низькому сонці. Купольні камери, в разі зовнішнього використання, бажано встановлювати під навісом або на Г-подібний настінний кронштейн, щоб уникнути заломлення променів на прозорому куполі.

В інтернет-магазині Hd-master ви можете купити сучасні камери відеоспостереження, відеореєстратори, аксесуари та спеціальний кабель для монтажу, з доставкою по Києву і Україні, а також отримати консультацію щодо вибору обладнання для самостійної установки системи. 
Телефонуйте:

(044) 357-22-10 (066) 490-54-71

(068) 521-47-35 (093) 212-26-03 

Viber | Telegram |  Скайп
✉ hdmaster05@gmail.com